2011. január 29., szombat

Tea-sakk

A világon a legtöbb teafajtát Kínában állítják elő, és a táblás játékok közül legtöbben a kínai sakkot, azaz a hsziangcsit (xiangqi) játsszák, így talán nem véletlen, hogy kínaiak voltak az elsők, akik teából készítettek sakk-készletet.
Kínai (elefánt) sakk eredeti és európai jelöléssel
2 szekér (bástya)
2 ló (huszár)
2 elefánt (futó)
2 mandarin (testőr v. hadsegéd)
1 király  (tábornagy v.hadvezér)
2 ágyú
5 gyalog





Melyik az a tea, amelyik alkalmas társasjátékra?
Nehéz lépés
A játék figuráit használat közben kézbeveszik, ide-odahelyezik, leütik, tologatják, vehemensebb (és időhiányban) sakkozók olykor nem is túl finoman. Játszmák között hosszabb-rövidebb ideig tárolják, jó esetben dobozba teszik, de előfordulhat, hogy csak félredobják valahová. Egy készletet nem egy játékra vásárolnak, szóval elvárható, hogy viszonylag hosszú élettartamú legyen, továbbá hidegnek-melegnek, szárazságnak és nedvességnek, fizikai igénybevételnek is ellenálló teára van szükség, amiből persze - ha a tulajdonosa úgy kívánja - el lehessen készíteni egy kanna forró italt.
Van ilyen tea? Van: a puer!
Eredeti termőhelyének központjáról, Puer városáról kapta a nevét, és a kínaiak évezredek óta használják, nemcsak élvezeti cikként.
Préselt formájában, teatégla vagy tealepény alakban pénzként működött, használták a nemzetközi relációkban is, pl. Kína-Tibet vagy Kína-Mongólia külkereskedelmében, s egyes területeken még a 20. század első évtizedeiben is forgalomban volt.
Az évszázadok alatt kipróbált préseléses technológiát alkalmazták a kelet-kínai Szoucsou szakemberei, amikor 2007-ben elkészítették  a kínai sakk, vagy ahogy ők nevezik: elefánt-sakk figuráit puer teából.
A kínai sakk páros játék, mindkét játékosnak 16-16 korongja van, amelyek vörös, illetve fekete színűek, és a vörös színnel játszó versenyző húzza meg a nyitólépést (ő a "világos").
A hsziangcsit az nyeri, aki megmattolja, vagy patthelyzetbe kényszeríti az ellenfél királyát.  Nincs hír az első (és a többi) játszma győzteséről, de az biztos, hogy a vesztes is főzhetett magának egy jó csésze teát...
Teából készült sakkjáték korongjai


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése