2011. január 6., csütörtök

Tea-gyártás

ÓGyabronka Péter

Minden tea azonos alapanyagból, a frissen szedett, zöld tealevélből készül, de nem mindegyik megy át valamennyi feldolgozási fázison. Az előállítandó tea típusa határozza meg, hogy milyen műveleteket végeznek el a lehetséges „készletből”.

A tea feldolgozásának főbb műveletei:
  • SZÁRÍTÁS (elő-vagy utószárítás)
  • SODRÁS;
  • ERJESZTÉS (fermentálás).

Legbonyolultabban és a leghosszabb ideig a fekete teát "gyártják".
A többi tea-típus elkészítésekor kimaradnak egyes műveletek (például a zöld teákat nem erjesztik), vagy módosult, összevont, esetleg lerövidített formában végzik azokat.  
Legegyszerűbb a fehér tea feldolgozási technológiája, itt a leszedett tealeveleket csak szárítják és válogatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése